Miten varustaa koti koiran saapumiseen?

Koiran tai koiranpennun tulo perheeseen on aina äärimmäisen odotettu asia koko perheen toimesta. Vaikka koira on yksi yleisimpiä lemmikkejä ympäri maailman, eivät ne silti ole arjessa läpihuutojuttu – moni asia muuttuu monimutkaisemmaksi, kun koira saapuu ilahduttamaan uuden perheen elämää. Yksi huomioitava seikka on hieman samantyylinen kuin ihmislapsenkin tuloon varautuessa: koti pitää muuttaa koiralle sopivaksi. Oli kyseessä sitten keittiöhana, uusi matto tai pistorasia, kaikkeen on hyvä varautua ennen koiran tuloa.

Meillä ihmisillä on tapana unohtaa, miten älykkäitä koiraystävämme oikein ovatkaan. Koira saattaa keksiä kotona yksin ollessaan mitä mielikuvituksellisempaa puuhailtavaa, joten on ihmisen tehtävä varmistaa niin kodin, koiran kuin muiden perheenjäsenten turvallisuus. Kun koira saapuu, kotiin kannattaa hankkia koiralle esimerkiksi seuraavat tavarat:

  • Oma makuupaikka, peti, aitaus tai muu vastaava koiran oma paikka
  • Pureskeltavaa: luita, leluja…
  • Oma viltti, joka on kätevä ottaa myös mukaan koiran kanssa matkustettaessa
  • Ruokaa (mieluiten samaa mitä kasvattajan luona)
  • Kupit ruokaa ja vettä varten
  • Herkkuja koulutushetkiin
  • Valjaat ja hihna ulkoilua varten
  • Kakkapusseja

Kodista kannattaa tehdä myös muilla kuin esineillä koiralle sopiva asuinpaikka. Erilaiset sähköjohdot kannattaa piilottaa kauas pois koiran ulottuvilta, arvokkaimmat koristetyynyt kannatta laittaa hetkellisesti elämään varastoon ja puiset huonekalut, erityisesti niiden jalat, kannattaa suojata pienen pennun teräviltä hampailta. Kannattaa varautua myös siihen, että kodin lattialistat saattavat saada makutestauksesta jälkiä.

Samalla kun kodista tekee koirasopivan, voi olla kätevää remontoida muukin koti samalla. Keittiöremontin yhteydessä uusitaan tietty keittiön yhteydessä keittiöhana ja pinnat sekä esimerkiksi kodinkoneet. Koiraa ajatellen pintavalinnat kannattaa tehdä huolella, sillä kaikista arimmat materiaalit saattavat kärsiä heti alkumetreillä koiran kynsistä tai hampaista. Myös lattioille kannattaa sisäsiisteyden oppimisen ajaksi asetella pissa-alustoja

Myös kodin piha-aluetta ei kannata missään nimessä unohtaa, kun koira on tulossa kotiin. Kerrostalossa parveketta voi sisustaa koiralle sopivaksi ja parvekkeen lasittaa, mutta rivi- ja omakotitalossa tontin rajat kannattaa aidata tukevalla, koiran aikuiskorkeuteen vertautuvalla aidalla. Pihalla oleskelua varten koira tarvitsee myös viileän paikan, esimerkiksi erikseen rakennetun koirankopin, juomakulhon ja miksei myös erillisiä ulkoleluja. Puutarhaa ei kannata ennen pennun tuloa varustaa upeimmilla istutuksilla, sillä jotkut koirayksilöt voivat olla ahkeria puutarhureita ja kaivaa istutuksia ylös mullasta. Jos istutuksia on kuitenkin ehtinyt laittamaan, voi ne suojata erillisillä suoja-aidoilla. Tärkeintä on kuitenkin muistaa nauttia siitä, että uusi, karvainen perheenjäsen on saapumassa ilahduttamaan oman perheen arkea.

Leave a Reply

mts_cool