Pinserit ja Snautseri

 

Suurin osa suomalaisten koirista on lemmikkikoiria, joita otetaan seuraksi kotiin ja lenkkipoluille. Osa aloittaa koiran kanssa harrastuksen, joka tukee isännän ja koiran yhteistyötä kuten agility. Aiemmin koirat toimivat enemmin ihmisen apuna arjessa. Niitä tarvittiin metsästyksessä, talonvahtina ja karjapaimenina. Nykyisten seurakoirien ominaisuuksista suurin osa periytyy menneiltä ajoilta, luolista metsästävien terrierien fysiikka ja luonne viittaavat edelleen vahvasti niihin toimiin, joihin niitä aiemmin käytettiin.

Apinaspinseri

Apinapinseri on peräisin Saksasta, jossa se tunnetaan nimellä Affenpinser. Koira esiintyy jo 1300-luvun maalaustaiteessa ja sen menneisyydestä tiedetään sen verran, että pientä ja valpasta koiraa käytettiin rottien tappamisen apuna ennen kuin rotanmyrkky keksittiin.

Apinapinseri on pieni, eloisa, itsevarma ja peloton. Se sopii hyvin perheisiin, jossa tykätään leikkiä koiran kanssa ja sitä voidaan pitää myös pienenä vahtikoirana. Lapsiperheissä tosin saattaa syntyä ongelmia, sillä rodulle on tyypillistä pitää tarkasti silmällä omia leluja ja reviiriä. Apinapinseri on musta tai ruskeaan vivahtava, sen paino asettuu yleensä 4-6 kg välille. Apinamaista ulkonäköä korostavat otsalla eri suuntiin sojottavat karvat. Suomessa toimii oma rotujärjestö Suomen Affenpinserit ry.

Kääpiöpinseri

Kääpiöpinseri on kotoisin Saksasta, jossa pinseripesueisiin syntyi ajoittain pienikokoisia pentuja. Pennut yleensä tapettiin mutta pian huomattiin niiden soveltuvan hyvin rottakoiriksi. Tällöin niiltä typistettiin häntä ja korvat, jotteivät rotat saisi otetta rottajahdissa olevasta koirasta. Nykyisin typistäminen on Suomessa kielletty.

Rodun yksilöt ovat aktiivisia ja niillä on korkea kestokyky. Kääpiöpinseri ei siis sovellu rauhaa ja hiljaisuutta rakastavaan kotiin vaan se tarvitsee aktiviteetteja. Rotu soveltuukin erinomaisesti erilaisiin koiraharrastuksiin kuten agilityyn tai tokoon. Kääpiöpinserit ovat nopeita oppimaan ja ne nauttivat suunnattomasti haasteista. Koiria on pidetty vahtikoirina, sillä niillä on korkea suojeluvaisto. Vieraista tulijoista koira ilmoittaa usein kimeästi haukkumalla.

Pinseri

Bvdb-duitse_pincherSaksassa Pinseri tunnettiin jo 1800-luvulla mutta se oli kuolla sukupuuttoon toisen maailmansodan aikana. Rotu saatiin kuitenkin pelastettua muutamien sodasta selvinneiden yksilöiden avulla. Pinseri on vilkas ja tarkkaavainen mutta myös hyvin herkkä. Se kärsii kylmästä ilmasta ja sen pentuajan kokemuksilla on erittäin painava merkitys luonteenkehitykselle, tästä syystä rodussa on runsaasti hyvin erilaisia yksilöitä.

Pinserin koulutuksessa vaaditaan rauhallisuutta ja pitkäjänteisyyttä, sillä sen motivoiminen voi olla hankalaa. Pinseri ei juuri hauku mutta sillä on vahva riistanhankinta vietti.

Snautseri

Baijerin alueelta kotoisin oleva Snautseri kuuluu Euroopan vanhimpiin koirarotuihin. Se on parrakas ja tuuheaturkkinen koira, joka polveutuu suo- ja turvekoirista. Sitä pidettiin ennen talonvahtina sillä se on rotuna peloton ja tulee myös hyvin toimeen karjaeläinten kanssa.

Sodan aikana Snautserit toimivat poliisikoirina, avustustehtävissä ja armeijan apuna. Toisen maailmansodan jälkeen Snautserien suosio kasvoi nopeasti ja rotu levisi eri puolille maailmaa. Snautseri kiintyy syvästi omistajiinsa ja tulee hyvin toimiin lasten kanssa. Snautseri on perusluonteeltaan iloinen ja aktiivinen ja rauhallinen mutta se vaatii hieman koulutusta. Osalla Snautsereista kärsii tosin liiallisesta vahtimisvietistä.

Leave a Reply

mts_cool