Koirasta apua diabeteksen hallintaan

Ihmisen paras ystävä, eli koira auttaa diabeetikkoa. Koira haistaa matalan verensokerin ja ilmoittaa siitä diabeetikolle. Suomen ensimmäiset omasta koirasta koulutetut hypo- eli diabeteskoirat valmistuivat kurssilta vuonna 2014. Koiraa sanotaan hypokoiraksi, koska se haistaa matalan verensokerin, eli hypoglykemian tarpeeksi ajoissa. Koulutettavan koiran pitäisi olla vähintään noin vuoden ikäinen, koska nuorempien koirien on hankalaa keskittyä vaativaan tehtävään. Koiran rodulla ei ole väliä. Tärkeintä on, että koira pystyy tekemään yhteistyötä ihmisen kanssa ja on ihmisrakas. Hypokoiran koulutus kestää puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen ja siihen kuuluu etä- ja koulutuskeskusopiskelun lisäksi runsaasti käytännön harjoittelua. Hypokoirien tarve on valtava ja Diabetesliitto tekeekin jatkuvasti yhteistyötä Hypokoira Ry:n kanssa.

Mitä koulutukseen kuuluu?

hypokoira ilmoittaa, kun sokeriarvot vaihtelevat. Diabeetikko säätelee verensokerin vaihteluja pääsääntöisesti ruokavaliolla ja sopivien lääkkeiden käytöllä. Yleisimpiä lääkkeitä ovat insuliinia ja metformiinia sisältävät valmisteet. Diabeetikon verensokeri ei saa pudota koskaan liian alas, ettei diabeetikko joudu niin sanottuun insuliinishokkiin. Insuliinishokki tarkoittaa verensokerin laskemista alle tason 2 mmol/l, jolloin energianpuutteesta seuraa lopulta tajuttomuus. Diabeteskoira haistaa matalan verensokerin ja tarvittaessa tuo myös verensokerimittarin diabeetikolle. Diabeetikko itse ei tunnista kovinkaan helposti matalan verensokerin oireita, joita useimmiten ovat huono olo, ärtyneisyys ja huonotuulisuus. Diabeetikon omahoidon tukena työskentelevä hypokoira toimii siis ajoissa, että diabeetikko ehtii syödä ja juoda, ennen kuin on liian myöhäistä. Lääkäri suosittelee diabeetikolle verensokerin mittausta, kun oma käytös tuntuu erikoiselta tai joku lähellä olevan henkilö huomaa asiassa jotakin outoa.

Diabeteskoira parantaa diabeetikon elämänlaatua

Hypokoira antaa siis käytännön turvaa diabeetikolle. Yksinasuvalle diabeetikolle se tuo paitsi seuraa, myös turvaa kaikkina vuorokauden aikoina. Elämänhallinta onnistuu diabeteksesta huolimatta. Miksi verensokeri sitten toisinaan laskee niin alas ? Yleisimpiä syitä verensokerin laskuun voivat olla aterian myöhästyminen tai aterian jääminen kokonaan väliin. Säännöllisyys aterioiden ja lääkityksen suhteen on siis diabeetikolle hyvin tärkeää. Vaaroja on vielä lisää, liikunta on diabeetikolle hyväksi, mutta koskaan ei saa unohtaa ottaa mukaan pientä välipalaa. Insuliinimäärässä pitää olla tarkkana, sillä liian iso annos insuliinia aiheuttaa hypoglykemian ja alkoholin käyttöä pitää myös valvoa tarkkaan. Alkoholi laskee verensokereita, varsinkin jos syöminen unohtuu. Koira on auttanut ihmistä useammassa tilanteessa ja nyt se toimii jälleen oivallisena hengenpelastajana diabeetikolle. Apua tarvitseva saa lisää tietoa Suomen Diabetesliitosta ja Hypokoira Ry:stä.

 

Leave a Reply

mts_cool