Mikä on maailman älykkäin koirarotu?

Lähes jokainen koiranomistaja on luultavasti sitä mieltä, että se oma Musti tai Rekku on maailman älykkäin koira, ja saattaa puolustaa lemmikkinsä älykkyyttä maailman tappiin asti. Erilaisia koirarotuja on kuitenkin tutkittu, ja tutkimusten mukaan yksi rotu on ylitse muiden älykkyyden saralla. Arvaatko mikä tämä rotu on? Jos et arvaa ja haluaisit tietää, jatka ihmeessä lukemista!

Bordercollie hurmaa älykkyydellään

Kuten jo artikkelin alkuosassa mainitsimme, on yhden koirarodun todettu olevan aivan erityisen älykäs ja tämä rotu on bordercollie, joka älykkyytensä lisäksi loistaa myös monipuolisuutensa ansiosta.

Mistä bordercollie on alun perin kotoisin?

Bordercollie on lähtöisin Skotlannin ja Englannin rajamailta. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus on paimentaminen, ja tätä rotua voidaankin pitää yhtenä vanhimmista maailman alkuperäiskoiraroduista. Mielenkiintoista on myös se, että bordercollie on muiden collie-sukuisten koirarotujen kantarotu.

Millaisissa tehtävissä älykästä bordercollieta käytetään?

Bordercollieta käytetään vielä nykypäivänäkin runsaasti paimenkoirana, ja se onkin tässä tehtävässä erinomainen, koska sillä on monia paimennustehtävässä tarvittavia ominaisuuksia. Ensinnäkin rodulle on ominaista sitkeys ja ahkeruus, minkä lisäksi tyypillinen bordercollie on nöyrä omistajaansa kohtaan. Yleensä bordercollie on omistajalleen erityisen uskollinen ja kiintyy tähän syvästi. Se on hyvin uskollinen laumalleen ja viihtyy ”omien ihmistensä” parissa. Toisaalta tästä ominaisuudesta saattaa olla myös haittaa, sillä jos omistajat ovat poissa, saattaa bordercollie kokea eroahdistusta.

Kuten jo edellä todettiinkin, niin bordercollie on hyvä paimen. Se voi paimentaa hyvin monenlaista karjaa, mutta tyypillisimmillään sen paimennustehtävät liittyvät lampaiden paimentamiseen. Älykkyytensä ansiosta bordercollie on nykyisin monipuolinen harrastuskoira. Rodun edustajat ovat menestyneet erinomaisesti esimerkiksi agilityssa, joka haastaa sekä koiran että omistajan ja vaatii parivaljakolta saumatonta yhteistyötä. Moni onkin sitä mieltä, että juuri agilityssa bordercollie on parhaimmillaan päästessään näyttämään älykkyytensä, nopeutensa ja ketteryytensä – sekä nöyryytensä omistajaansa kohtaan.

Bordercollien ulkoilu omassa pihassa

Jos haluat rakentaa koirallesi kunnollisen koirankopin tai ulkoilutarhan, kannattaa tutustua monipuoliseen byggmax-valikoimaan, josta löytyy ratkaisuja niin kotiin kuin puutarhaankin. Energisenä koirana bordercollie tarvitsee runsaasti liikuntaa ja osan liikunnan tarpeesta se voikin purkaa omalla pihalla, jos sellainen sattuu olemaan. Pihan turvallisuudesta on vain muistettava pitää huolta! Kovasti paimennusviettisenä koirana bordercollie saattaa nimittäin paimentaa myös pihaan ajavia autoja ja jäädä samalla auton alle.

Millaiselle omistajalle bordercollie sopii?

Bordercollie sopii aktiiviselle omistajalle. Se ei sovellu sohvaperunalle tai sohvaperunaksi. Vaikka kyseessä onkin kaunis koira, sitä ei voi hankkia osaksi kodin sisustusta, vaan sen kanssa on jaksettava harrastaa aktiivisesti päivästä toiseen säästä riippumatta, muutoin bordercollie saattaa suunnata äärettömän aktiivisuutensa kaikenlaiseen omistajan mielestä kiellettyyn toimintaan ja siitä saattaa tulla ongelmakoira.

Aivan jokaisen koiran hankintaa tulee harkita huolella etukäteen, sillä koiraan on sitouduttava verrattain pitkäksi aikaa. Bordercollien hankintaa harkitsevan on suositeltavaa harkita vielä hieman tavallistakin kauemmin, sillä bordercollie todella pitkästyy ja voi huonosti, ellei se saa hyödyntää älykkyyttään ja purkaa pursuavaa energiaansa sallitulla tavalla. Tämä vaatii omistajalta melko paljon. Toisaalta bordercollien omistaminen myös antaa todella paljon ja parhaimmillaan bordercollie onkin todellinen ihmisen paras ja uskollisin ystävä.

Leave a Reply

mts_cool